top of page

Frederik VII

I Den Gamle By i Århus, står dette konsolur/taffelur i museets Skatkammer. Uret er afbilledet i en lille bog (lommebibliotek nr. 13) og er beskrevet: 

Fransk konsolur med Frederik VII

Fremstillet af firmaet Japy Fréres i Paris mellem 1855 og 1860. Signeret Japy Fréres C Gde Med. d´Honneur2983 på værket. Højde 37,5 cm.

Uret har messingværk med slag på klokke. Den hvidemaljerede skive bærer sorte romerske timeglas. Fodstykket er i en forgyldt metallegering med modellerede krigssymboler. Urhuset har form som en stortromme. Til venstre står Frederik VII som imperator.  Også på urhuset ses krigstrofæer.

Sammenblandingen af de mange krigstrofæer og Frederik VII som krigsherre er ren propaganda og henviser til den danske hærs sejr over Preussen i Treårskrigen 1848-50. Uret er lidt yngre, da tilføjelsen Gde Med. d´Houneur eller den store æresmedalje i signaturen er fra årene efter 1855.

Der er dog forskellige fodstykker på mit ur og uret i Århus. Efter sigende fik Frederik VII fremstillet omkring 40 stk. af uret, som han forærede væk. Det menes at, at uret er fremstillet til det danske marked for at markere indførelsen af grundloven.

Jeg har forsøgt at finde mere historie om uret, men desværre forgæves.

Den Gamle By har anskaffet uret i 1982, hvor det blev købt hos en antikvitetshandler. Jægerspris Slot og Rosenborg Slot har ikke kendskab til uret.

bottom of page